בעבירות אלימות במשפחה ניצבים זה מול זה שני שיקולים עיקריים, שיקול ההרתעה מזה ושיקול שיקום הנאשם ומשפחתו מזה.
לשיקול ההרתעה חשיבות גדולה והכוונה היא הן להרתעת הנאשם עצמו והן להרתעת עבריינים בכח.
השיקול של הרתעת עבריינים אחרים בכח, נוסף על שיקול התגמול כהבעת סלידה מהמעשה, שיקול עניני ונכון הוא, במיוחד בעבירות מסוג זה שבפנינו, שלעיתים קרובות אינן מתגלות באור עולם בעטיו של קשר שתיקה והשתקה משפחתי.
בעבירות אלימות במשפחה מתבטאת פגיעה חמורה בכבוד האדם. פגיעה כזו עומדת בניגוד לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. בעניין זה קבע כב' הנשיא שמגר כדלקמן:
"חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו נושא עימו בשורה חוקתית חקוקה לכל פרט בחברה, אולם בשורה זו נועדה לכל החברה ולא רק לעבריינים שבה. קרבן העבירה בפועל ובכוח וכל אזרח תמים-דרך זכאים להגנה על כבודו וחירותו מפני פחד, אימה ופגיעה, לא פחות מן הנאשם.
זכותה של אשה שלא לשוב ולהיות מושא למכות והשפלות אינה פחותה מזכות בעלה המכה, לחירותו."
עידוד קורבנות של עבירות אלימות במשפחה להניען להתלונן נגד בעליהם האלימים הינו שיקול חשוב ביותר. ענישה לא הולמת ולא משמעותית עלולה להשפיע על קרבן ההתעללות שלא להסתכן בגילוי המעשים, מתוך חשש שתוך זמן קצר שוב יהיה נתון לאיומיו של מבצעם.
עבירות אלימות במשפחה וגזירת העונש:
בעת גזירת העונש בעבירות אלימות במשפחה, לא ניתן להתעלם מהביזוי, ההשפלה והכאב הנגרמים לקורבנות. עבירות אלה שכאמור מתאפיינות בפגיעה חמורה בכבוד האדם, אף הגיעו למימדים של "מכת מדינה". ראו דברי כב' המשנה לנשיא אלון כדלקמן:
בית המשפט מצווה לשרש את התופעה של אלימות שבתוככי המשפחה, שנעשית יותר ויותר למכת מדינה, וכן מצווה הוא להגן על הצד המוכה, שלא תמיד כוחו עומד לו להגן על עצמו.
עוד מידע:
עורך דין משפחה
פורום דיני משפחה
עורכי דין
הרתעה זו צריך ויינתן לה ביטוי על ידי השתת עונש מאסר משמעותי, למען ישמעו וייראו, הן מי שהורשע במעשי האלימות והן עבריינים בכוח. אין אנו מתעלמים מכך, כי התנהגות אלימה זו שבתוך המשפחה יסודה גם בגורמים שונים שבעברו הרחוק של המערער, אך דבר זה דורש טיפול מתאים וראוי על ידי הגורמים המתאימים".
בד"כ כאשר עסקינן בעבירות שהן "מכת מדינה", נסוגים השיקולים האישיים מפני עיקרון טובת הציבור. במצבים אלה נוהגים בתי המשפט להחמיר בעונשים על מנת לנסות ולהתמודד עם התופעה ולרסנה באמצעות הרתעת היחיד והרבים.
מאידך, שיקול חשוב ביותר בעבירות אלימות במשפחה הינו שיקום מערכת היחסים בין בני הזוג. למעשה זהו השיקול העיקרי המצדיק הקלה בעונש. קיום מסגרת שיקום וטיפול הינה יעד להתמודדות עם תופעת האלימות במשפחה.
בעבריינות כגון זו, הצורך בשיקום עבריין אינו מיועד רק למענו ולטובתו, אלא הוא מטובתה של המתלוננת ושל המשפחה כולה, האמורה להמשיך ולחיות בצוותא חדא, לאחר שהנאשם ירצה את עונשו.